Bahan2
6 biji telur ayam,
- 300 gm isi daging ayam,
- 2 sudu besar sayuran (seperti carot, kacang hijau pea, jagong yang boleh didapati
di kebanyakan pasaraya),
- 3 biji bawang merah } tumbuk atau blender
- 1 biji bawang putih }
- 1 sudu besar tepung jagung,
1 biji lada merah - dihiris
- sedikit lada sulah,
- sedikit daun bawang - dihiris halus,
- perasa dan garam secukupnya.
Cara-caranya:-
1. Pecahkan telur, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa. Pukul hingga kembang dan bahagi kepada 2 bahagian. Goreng telur seperti telur dadar dengan membiarkan di sebelah atas separuh masak.
2. Kisar isi ayam. Uli, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Baling2 isi ayam dalam bekas untuk memampatkannya. Masukkan sayuran, lada merah, daun bawang, perasa dan garam. Bahagikan adunan ini kepada 2 bahagian.
3. Panaskan microwave atau oven dengan suhu tinggi selama 6 minit. Letakkan adunan di atas bahagian separuh masak telur dadar dan gulung.
4. Masukkan kedua-dua telur gulung yang telah siap ke dalam microwave dengan suhu sederhana selama 15 minit.
5. Keluarkan adunan dan balikkan. Tutup adunan dengan plastik tahan gelombang dan masak lagi selama 5 minit dengan suhu sederhana.
6. Hidang bersama sos cili atau air asam.
0 comments:
Post a Comment